Vil du utforme en god CV?

Les CV-tipsene våre og benytt våre CV-maler.

Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Illustrasjonsfoto: yayimages.com

En CV (Curriculum Vitae) er en oversikt over hvem du er, hva du har gjort og hvilke formelle kvalifikasjoner du har. Informasjonen på en CV skal fremstilles nøytralt samtidig som den viser at du er egnet for jobben som er utlyst. Er det noen punkter på CV-en du mener er viktigere enn andre, kan du utheve disse i fet eller kursiv. 

Last ned Karrieremagasinets CV-mal her

Følgende punkter må alltid være med i et CV-oppsett:

Personalia
Utdanning
Arbeidserfaring
Referanser

Hvordan du vil systematisere disse punktene er opp til deg. Det viktigste er at det gjøres på en ryddig og oversiktlig måte. Arbeidsgiveren som leser CV-en skal raskt få oversikt over hvem du er og hvilken kompetanse du besitter. Sørg for at vedkommende slipper å lete. Det er tidkrevende og irriterende, og du risikerer å bli kastet i søpla bare på grunn av slurv. 

Valgfrie punkter

Noen velger å ta med «nøkkelkompetanse» som et eget punkt. Er det sider ved deg som du mener kan trekkes frem må du gjerne gjøre det. Bare pass på at du beskriver deg selv på en smakfull måte. Vær ærlig og finn den kledelige balansen mellom skryt og beskjedenhet. «Språk» er et punkt som er svært relevant for deg som ønsker å jobbe i et internasjonalt selskap og er opptatt av karriere utenlands. Benytt betegnelsene flytende, meget godt og godt når du omtaler dine egne språkferdigheter. Det generelle punktet «Annet» kan være praktisk å ha med i CV-en. Her kan du notere relevante kurs eller si noe om hvem du er. Mange skriver hvilke fritidsinteresser de har under dette punktet og fremhever at de er opptatt av venner og familie. Forsøk å være litt mer original eller konkret når du presenterer deg selv. «Referanser» kan oppgis, eller du kan skrive «oppgis på forespørsel». På den måten får du anledning til å forberede og påvirke referansepersonene til hva de bør si om deg avhengig av hva som gikk bra og mindre bra på intervjuet. 

Be om tilbakemelding

Vis gjerne CV-en din frem til en person som kjenner deg godt. Folk som ser deg utenfra kan gi deg nyttige tilbakemeldinger på din egen presentasjon, enten du har vært for knapp eller for svulstig. 

Korrekt lengde

Sørg for å fatte deg i korthet når du skriver CV. Én til to sider er mer enn nok. Mange toppledere klarer seg med én side. Da er det liten grunn til at du som er nyutdannet skal trenge tre til fire sider for å få plass til dine meritter. 

Av Hanne Hårstad

Flere artikler