Slik skriver du en jobbsøknad

Skriv en best mulig jobbsøknad. Den er din inngangsbillett til intervjuet. Søknaden skal selge deg best mulig.

Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Å søke jobb handler i bunn og grunn om å selge seg selv. Jobbsøknaden slekter i så måte på tradisjonell markedsføring. Du må overbevise arbeidsgiveren om at du og ingen andre er den rette for jobben. Søknaden er din personlige reklamekampanje. Skal kampanjen lykkes, må du kjenne markedet og vite hva kunden vil ha. Søknaden skal med andre ord skreddersys for den konkrete stillingen. Dette krever at du forbereder deg godt.

Last ned Karrieremagasinets søknadsmaler her

Søknadsfristen

Det viktigste av alt er at du overholder søknadsfristen. Søknader som kommer inn etter fristen havner ofte rett i søpla. 

Skaff informasjon om jobben

Før du setter deg ned for å skrive søknaden må du gjøre et grundig informasjonssøk. Forstår du hva virksomheten driver med og hva jobben går ut på blir det lettere å by på seg selv. Når du skriver søknaden skal det gå tydelig frem at du har lest stillingsutlysningen nøye. Følgende bør du vite om virksomheten: 

•    Hvilken bransje den er i. 
•    Hvilken posisjon den har i markedet. Er den en stor ledende aktør eller en mindre utfordrer?
•    Store nyheter rundt virksomheten som nylig har vært omtalt i media. 
•    Omtrent hvor mange ansatte den har i Norge og eventuelt internasjonalt.
•    Kjerneverdier, visjoner og målsetninger.
•    Hvem som er kundene til bedriften.
•    Hvem som er konkurrenter til bedriften.

Skriv søknaden

En god søknad er godt skrevet og lett å lese. Den må følge kravene som stilles til form og innhold, være kjemisk fri for skrivefeil og gi leseren lyst til å bli bedre kjent med deg. Poenget med søknaden er å vise hvorfor du er motivert for jobben, og hvorfor bedriften skal velge deg fremfor alle de andre søkerne.

Del søknaden inn i fire temaer og svar på følgende spørsmål:

1.    Hvor fant du stillingen?
2.    Hvorfor er du kvalifisert? Hvilken utdanning og arbeidserfaring drar du nytte av?
3.    Hvorfor er du motivert? Hva er dine mål med jobben?
4.    Hvem er du som person? Hvorfor passer du i stillingen?

Søknadssjangeren

Hold deg til reglene når du skriver søknaden. Den skal ikke være lengre enn én side, noe som stiller store krav til deg som forfatter. Du må være konsis, samtidig som du gjerne vil ha med mye informasjon om deg selv. 

Før du sender

La en du kjenner lese gjennom søknaden. Selv om du føler deg rimelig trygg på både kommaregler og orddeling, er det ikke til å komme fra at vi ofte blir blinde for egne skrivefeil. I tillegg til å lese korrektur, kan denne personen også gi en tilbakemelding på om søknaden tegner et bilde av deg slik du faktisk er. 

Av Hanne Hårstad

Flere artikler