Skriv deg til karriere

– Å skrive godt er et absolutt pluss for karrieren, sier tekstdoktor Christine Calvert.

Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Tenk deg at du sitter foran pc-skjermen. Tiden er moden for å søke jobb, og du planlegger å sende åpne søknader til ulike arbeidsgivere. 

– Å ha grep om språket er viktig uansett hvordan du har tenkt å henvende deg. Når du skriver, vil merkevaren din komme tydelig frem. Formulerer du deg på en strukturert måte, gir det et profesjonelt inntrykk, forteller Christine Calvert.

Calvert har jobbet med tekst i en årrekke og er nå aktuell med boken «Skriv så det selger». 

– For å lykkes med skrivingen gjelder det å ta hensyn til leseren. Vet du at mottakeren stadig får søknader, kan det være en fordel å fatte seg i korthet ved å finne essensen. I tillegg gjelder det å ha noe kunnskap om mottakeren og være bransjesensibel. 

Det betyr at du må finne ut hvilke egenskaper som verdsettes på stedene der du søker jobb. 

– Søker du jobb i et revisorselskap, er det viktig å være strukturert og ha logiske resonnementer. Er du derimot ute etter markedsjobb eller pr-stillinger, kan du tillate deg å være mer entusiastisk og full av krutt. Selskapene har ulike oppgaver å utføre og dermed ulike krav til de ansatte. 

Få vekk de elementære feilene

Alle har vi hver vår måte å skrive på. Noen kladder ned det første og beste de kommer på. Andre blir sittende i lang tid med de enkleste setninger. 

– Det viktigste er å komme i gang. Språkvasken og redigeringen kan du gjøre mot slutten. Men pass for all del på å luke bort alle skrivefeil, oppfordrer tekstdoktoren. 

Gjør du orddelingsfeil, virker du barnslig, mener hun. Og alle kan bli bedre på og/å-feil og kommaregler. 

– Få en venn eller medstudent til å lese gjennom før du leverer en avgjørende besvarelse. Jeg tror det kan være avgjørende for hvor god karakter du får. Det er ikke til å legge skjul på at innpakningen er viktig. 

Slik blir du en bedre skibent

Så hvordan skal vi bli bedre til å skrive? Tekstdoktoren vet råd.

– Hver gang jeg skriver, benytter jeg følgende syv skrivetips. Disse tipsene automatiseres etter litt øvelse, oppmuntrer Calvert. Hun ramser opp til nytte for oss andre:

1. Finn ut hva du skal si. 
2. Finn ut hvem du skal si det til. 
3. Rediger og få frem essensen. 
4. Les korrektur.
5. Test teksten ved å sette nye øyne på saken. Vis det du har skrevet frem til andre, eller legg det vekk og les det selv senere. 
6. Sjekk om du har fått frem det du vil si.
7. Gi deg selv et klapp på skulderen når du er ferdig.

– Og skriftresultatet er garantert bedre, smiler hun overbevisende. 

Av Hanne Hårstad

Flere artikler