Forstå stillingsannonser

Teksten i stillingsannonsen er ikke alltid like lett å forstå.

Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Av og til opplever ferske jobbsøkere at stillingsannonsen kun består av virkelighetsfjerne ord. Jobbsøkerne forsøker å forstå hva bedriftene mener, men får ikke grepet på det. Etter å ha lest stillingsannonsen sitter du kanskje igjen med flere spørsmål. Hva betyr det «å være proaktiv»? Er jeg det? Et kriterium for jobben er å være utadvendt. Hvordan kan jeg vise det før et eventuelt intervju?

Tolke et utvalg kriterier

Hektisk arbeidsmiljø = Liten tid med bena på bordet. Stressa sjef, mye overtid, krav til salgsresultater, og kanskje også raske beregninger. 

Varierte oppgaver = Et ettertraktet gode, men ofte uklart hva det innebærer. For å få et svar kan du ringe kontaktpersonen. Varierte oppgaver kan bety både utfordringer og rutineoppgaver. Frasen kan være et hint om at du må koke kaffe eller stå ved kopieringsmaskinen. Jobben kan ha elementer av salg, eller du kan få være så heldig å få starte opp et eget prosjekt. 

Ønskelig, men ikke nødvendig = Det er ingen krise dersom du mangler noen av kvalifikasjonene som etterspørres. Du kan søke likevel. 

Evne til å jobbe både i team og selvstendig = Tenk på de gangene du har jobbet i studentmiljøet eller løst gruppeoppgaver på skolen. Har det gått relativt smertefritt? Hvis ja, så har du evne til å jobbe i team. Eksempler på selvstendig arbeid kan du finne i forberedelsene du gjør før eksamen. Alternativt hvis du driver med en individuell sport som for eksempel langrenn eller svømming. 

God muntlig og skriftlig fremstillingsevne = 
Gjennomfører du telefonsamtaler uten problemer, vil vi si at du har gode muntlige ferdigheter enten det er på norsk eller engelsk. I tillegg er søknaden en illustrasjon på det samme enten den er på engelsk eller norsk. Det gjelder derfor å gjøre seg flid med teksten du leverer til arbeidsgiveren. Norskkarakterene fra VGS sier også noe om din skriftlige fremstillingsevne. 

Relevant erfaring = Tenk på tidligere sommerjobber, skoleprosjekter eller sosiale tiltak der du har vært i arrangementskomiteen. Henvis til de tingene som kan ligne relevant erfaring.

Illustrere kriteriene i søknaden

Ved å tolke kriteriene i annonseteksten blir det lettere å vise at du besitter de ønskede egenskapene og kvalifikasjonene som er beskrevet i stillingsannonsen. Er kravene i stillingsannonsen «utadvendt», «proaktiv» og «målrettet», bør du fortelle om en situasjon der du viste disse egenskapene. Les eksempelet nedenfor:

I fjor sommer gikk jeg offensivt ut for å få en lærerik arbeidserfaring. For å nå målet om en spennende sommerjobb ringte jeg tre interessante bedrifter. Jeg ønsket å komme på besøk for å vise mine sosiale sider, levere åpen søknad med cv og formidle at jeg var motivert for jobben. Sommerjobbstuntet resulterte i fem ukers jobb i Revisorgruppen i Bergen. 

Hvordan skriver jeg søknader?

Når du vet hva stillingsannonsen innebærer, er du klar for å skrive søknader. Bruk standard brevoppsett. Forslagene våre kan du bruke som inspirasjon. 

Av Hanne Hårstad

Flere artikler