Avslag på jobbsøknaden? Ring bedriften

Mener du at du har alle kvalifikasjonene som skal til for å få stillingen, er det bare å ta telefonen fatt!

Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Det er surt å få avslag på en jobbsøknad uten engang å ha fått vist seg frem på intervju. Først biter du skuffelsen i deg. Ikke gjør noe før du klarer å forholde deg til avslaget på en profesjonell måte. 

Gå deretter gjennom avslaget en gang til. Det hender at det står en begrunnelse for at du ikke ble tatt i betraktning til stillingen. I så fall får du sammen med en venn bli enig om dette er grunn god nok for at du ikke er interessant for bedriften. Dersom det ikke står noen begrunnelse, får du igjen se på stillingsannonsen. 

Spør deg selv med selvkritiske øyne om du virkelig har kvalifikasjonene som kreves. Mener du fortsatt at du har alle kvalifikasjonene, er det bare å ta telefonen fatt. Som ved alle andre henvendelser til bedriften, er det viktig at du opptrer kort, saklig og er bevisst på hva vil ha svar på. Det viktigste er selvsagt å få svar på hvorfor du ikke kom i betrakting. 

Dessverre er ikke alltid arbeidsgiveren like villig til å gi ærlige svar her, spør derfor etter hva du kan gjøre for å komme i betraktning neste gang. Om det vil være lurt å forbedre karakterene eller kanskje ta en annen stilling? Spør om det finnes stillinger eller andre bedrifter arbeidsgiveren gjerne rekrutterer fra? Kanskje kan det være lurt å søke sommerjobb i bedriftene? Eller var det noe i søknaden eller CV-en som gjorde deg uaktuell. 

Forsøk å få noen tips om hva du kan gjøre videre og forsøk å avdekke om bedriften har vurdert søknaden din i det hele tatt. Uansett skal du ikke ta svar som «på bakgrunn av en helhetsvurdering» for god fisk. Spør til du har fått et konkret svar, som for eksempel «Karakterene dine er for dårlige» eller lignende.

Siden du allerede har fått avslag på søknaden, har du lite å tape på å ringe bedriften for en begrunnelse for avslaget. Du har i stedet mye å vinne:

•    Rekruttererne kan ha gått for fort frem i silingsprosessen, så det finnes en liten sjanse for at de likevel vil ta deg inn til intervju. Vi har møtt flere studenter som er blitt kalt inn til intervju etter å ha undersøkt hvorfor de først fikk avslag på søknaden sin. 

•    Du kan få verdifull innsikt i hvordan søknaden din oppfattes hos mottaker. Det gjør at du kan skrive en bedre søknad neste gang.

•    Du kan få tips om andre jobber i organisasjonen.

•    Du får vist en genuin interesse for jobben og fremstår profesjonell ved å ta avslaget på en konstruktiv måte.

Flere artikler