Ta karrieresenteret i bruk

Rådgivning fra veiledere som kjenner din studiegruppe kan avgjøre jobbjakten. Når hjelpen i tillegg er gratis og i slippersavstand fra lesesalen, hva er det du venter på?

Arbeidslivsdagene ved Universitetet i Tromsø gir studentene i Nord mulighet til å møte arbeidsgivere fra hele landet. (Foto: Torbein Kvil Gamst)

Arbeidslivsdagene ved Universitetet i Tromsø gir studentene i Nord mulighet til å møte arbeidsgivere fra hele landet. (Foto: Torbein Kvil Gamst)

Tekst: Knut Solberg

På Universitetet i Tromsøs (UiT) karrieresenter møter karrieremagasinet Kaleidoskopet seniorrådgiver Lars Buseth for å finne ut mer om karrieresentrenes tilbud. Her jobber fem rådgivere og en intern for å hjelpe UiTs nesten 10.000 studenter. Karriereveiledning er senterets individuelle tilbud for studentene, og du kan få veiledning ved å spørre om de fleste temaer. Skal du å få mest mulig ut av karriereveiledningen anbefaler Buseth deg å forsøke å sette ord på hvorfor du henvender deg til dem. 

– Kort sagt: Forsøk å begrunne hvorfor du kommer til oss. Utbyttet av en veiledning blir gjerne bedre om temaet for samtalen er rimelig klargjort på forhånd. Ta gjerne med CV-en og forrige jobbsøknad, hvis du har det. 

Bredt spekter

Den erfarne rådgiveren mener studentene som oppsøker dem har ulike behov siden de er på veldig forskjellige steder i studieløpet. Likevel deler han den typiske samtalen i tre grupper:

– Noen er usikre på veivalget sitt. Hvor fører utdanningen de har valgt dem? Her har vi kunnskap om hvilke type jobber og arbeidsgivere de ulike utdanningsløpene ofte gir. Andre er allerede ganske sikre på hvor de vil. For dem blir vi en sparringspartner – der vi for eksempel kan gi input til en plan for å komme videre. Den tredje og siste gruppen er studentene som ønsker konkrete tips i forhold til CV, søknad og intervju, forklarer Buseth.  

Ta kontakt

Heldigvis går det greit for de aller fleste av UiTs studenter etter studiene. 90 prosent får en relevant jobb og neste like mange sier de er fornøyd med utdanningen sin. For mange studenter er det godt å vite at de fleste UiT-kandidatene raskt får jobb. 

– Her har karriererådgiverne god kontroll på hvor studentene blir av etter studiene. Så ta gjerne kontakt for en samtale om hvor folk med din utdanningsbakgrunn ofte havner, oppfordrer Buseth. 

Han presiserer at studentene gjerne kan undersøke dette tidligere i studieløpet. Du trenger ikke være i avslutningsfasen av studiene dine for å få hjelp på karrieresenteret.  

Vis frem motivasjon

De fleste karrieresentre arrangerer flere ulike former for jobbsøkerkurs gjennom semestret. 

– Vi tilbyr generelle kurs som tar for seg jobbsøkerprosessen fra A til Å, og mer spesifikke kurs der vi kan ha eksterne kursholdere. Eksempler er kurs i presentasjonsteknikk og kurs i bruk av sosiale medier i jobbsøkerprosessen. 

Buseth mener studentene er dyktige på å formidle faglige og formelle kvalifikasjoner, mens det ofte er vanskeligere å få fram motivasjon og personlig egnethet.  

– Det hele koker ned til å gjøre seg flid i forberedelsene. Du skal vise både i søknad og på intervju hvorfor du ønsker jobben. 

Tips og trening

For CV-en mener han det er viktig at studentene jobber med å trekke ut essensen av tidligere erfaring til de konkrete jobbene de søker på.  

– Det er viktig at du som jobbsøker forklarer hva du lærte i butikkjobben. At du eksempelvis lærte å gi kundeservice, og kanskje trivdes med det. 

Som et lite stalltips nevner han at veilederne av og til simulerer jobbintervju for studenter som ber om det. 

– Vi kan gi trening til studentene før de går til jobbintervju gjennom å simulere hva de skal gjennom. Dette er en fin hjelp spesielt for dem som sliter med intervjunerver. 

Internship

Karrieresenteret på UiT er kommet i gang med å prøve ut en internshipordning for studentene. I dag er cirka 20 virksomheter og noen flere studenter med i prøveordningen. 

– Både studentene og vi ønsker oss tilbud om mer praksis gjennom studiet, derfor har vi gått i gang med prøveordningen, forteller Buseth. 

Flere læresteder har sett det samme som veilederne og studentene på UiT. På Handelshøyskolen BI får noen utvalgte studenter nå studiepoeng når de er med i karrieresenteret sin internshipordning. Andre læresteder er i startgropa med sine programmer. Ta kontakt med ditt karrieresenter for å finne ut om noe er på gang ved ditt lærested.

Du kan lese hele Kaleidoskopet 2/2013 gratis her

Flere artikler